23 Haziran 2023

Verimlilik de laf mı?

ile aporya

İş dünyası için olmazsa olmaz: verimli olmak. Daha fazla üretmek, daha az zaman, daha az çabayla daha fazlasını yapmak. Hep daha fazlası, daha fazlasını yapmak için emek etmek. Tanım iş dünyasında değil sadece, cuma günü veya pazartesi içinde aynıdır, evde veya yalnızken de aynıdır.

Zamanın büyük kısmı iş yerlerinde geçiyor bu da demek oluyor ki en verimli olduğumuz zamanlar buralarda oluyor. Sonrasına pek de bir şey kalmıyor. Her alanda verimli olmak da rafa kalkıyor böylece. Hayatımız iş yerinden ibaret, okul bunun için okunuyor, sağlık bunun için feda ediliyor, gençlik, zaman ve özel hayat, bunun için değil midir harcanan?

Orta ve altı sınıf içindir dediklerimiz, üst sınıflar bunlardan bağımsızdır. Zaten üst sınıfla işimiz yok. Bu arada sınıfsızlık kavramı da ütopya, böyle bir şey yok. Çalışmak zorunda olan bu sınıflar en verimli zamanlarını buralarda harcamak zorundadır. Yaşamak savaşı ( kaybedeceğini bile bile savaşmak ) öyle kolay olmuyor. Hele bir de çoluk çocuk varsa.

Arada sırada başka alanlarda verimli olunacak zamanlarda oluyor. Mesela madde ile ilişkisi olmayan şeylerde, metafizik durumlarda… Diğer her yeri geç burası çok önemli, ruhsal verimliliği tutturamadın mı gitti koskoca hayat.

Tamam önce temel gereksinimlerden kaynaklanan ihtiyaçlar giderilecek sonra güvenlik, rahat edeceğin ortam oluşacak yavaş yavaş da sanatsal yani ruhsal verimlilik gelişecek. Sanatsal olan şey sadece metafizik şeylerle ilgilidir maddeyle bir tutulamaz, ruh aşağısına indirilemez ki madde ruhtan aşağıdadır. İşte arada sırada ruhsal olan alanda verimli olabiliyoruz.

Duyguyu sanatla ifade ediyoruz. Maddeleşen dünyada, çevrede, etrafta, özellikle ailede ruha yer kalmıyor böyle olduğu içinde koskoca hayat çözülemeyen gizemli olandır, algoritması gelişiyor.

Fabrikalar üretmek ister, üretim için insan gücüne ihtiyaç var ( robotik güçler henüz yok ) bu gücün en verimli şekilde kullanılması gerekir. Verimlilik de laf mı alası var sınıfta, sınıf yaşamak ister, yaşamak savaşı içinde, orta sınıf ile altı yaşamakla savaş içinde.